Säkra IP-kameror med Gardio

Du har kanske sett på nyheterna, läst i tidningar eller på webben om att vissa IP-kameror* kan hackas och okända personer kan titta in hemma hos dig. Detta problem har varit känt länge och dyker upp som ’stor nyhet’ i tidningarna med jämna mellanrum. Så vad handlar det om, och hur kan du sydda dig?

* En IP-kamera är en webbkamera som är uppkopplad till internet så du kan kolla igenom den utifrån.

Hur går det till

Det vanligaste orsaken till säkerhetsproblemet är att man köper en vanlig IP-kamera i butik eller på nätet och sätter upp den hemma eller på kontoret, men sedan inte ändrar standardlösenordet  (som oftast är ’admin’). Det finns sökmotororer som tex Shodan som listar alla internetanslutna apparater (externa hårddiskar, printrar, vindkraftverk…), och där hittar man även IP-kameror. Hackare skapar sedan olika typer av script som ligger och söker efter IP-kameror och automatiskt testar att logga in med några tusen vanliga lösenordskombinationer. Lyckas scriptet logga in så publiceras adressen och inloggningsuppgifterna på en webbsida så att vem som helst kan logga in. Det finns webbsidor som listar hundratusentals IP-kameror, med länk och inloggningsuppgifter.

Det finns även en mängd olika appar som man kan ladda ner i mobilen för att enkelt koppla upp sig mot sin IP-kamera. Dessa bygger på att kameran kopplar upp sig via en server någonstans på internet. De flesta IP-kameror är tillverkade i Kina och använder då ofta kinesiska servrar för uppkopplingen. Du vet inte vad som händer på vägen. På Gardio har vi tittat in i mjukvaran på lite olika IP-kameror man kan beställa på internet och ser att det ofta finns mystiska bakdörrar och kopplingar som inte borde finnas där.

Det innebär att om du skall köpa en IP-kamera så behöver du dels veta hur man administrerar den sså att den blir säker, och dels välja en produkt från en leverantör du kan lita på.

Med Gardio är du trygg

Problemen som beskrivs ovan gäller inte för Gardio. Vi lägger enormt mycket tid på att säkra upp systemet åt dig så du skall kunna känna dig säker utan att vara IT-expert:

  • Mjukvaran i kamerorna är utvecklad av Gardio och säker så att det inte finns några osäkra kopplingar eller hemliga bakdörrar.
  • Gardiokamerorna är inte exponerade direkt mot internet och går inte att hitta utifrån, utan de kan bara kommunicera med Gardioservrarna.
  • Enda sättet att komma åt din Gardiokamera är via Gardio Mina Sidor och mobilapparna som är skyddade på en mängd sätt, och där bara de personer du bjudit in kan få tillgång.
  • Alla händelser loggas i loggboken så du ser vem av dina tillåtna användare som är inne och tittar.
  • När det är avlarmat så låses kamerorna så inte kan skicka iväg bilder, och dessutom vänder ju sig kamerorna mot väggen så det är fysiskt omöjligt att se något.

Prova live-demo

Om du funderar på hemlarm eller kamerasystem så prova gärna att logga in på vårt demosystem och kolla hur det skulle vara att ha hemlarm med HD-bilder hemma hos dig!

Dela gärna inlägget!

Facebook
LinkedIn
Twitter
Rulla till toppen