Skadeståndsskyldig om tjuven halkar, myt eller sanning?

Tänk om du får inbrott, och inbrottstjuven halkar på din uppfart, tappar din TV på stortån och skadar sig rejält. Är du ansvarig då? Det finns gott om arga inlägg på nätet där man hört talas om fall där villaägaren tvingats betala skadestånd till tjuven som halkat i snön eller på trappen, och att Sverige är ett skräpland där man tar mer hand om skurkar än skattebetalare. Så hur är det då, stämmer det verkligen? Gardio reder ut begreppen åt dig.

Grundregeln är att som fastighetsägare är skyldig att sköta om underhållet på din tomt så att den inte är farlig att beträda, och i en del kommuner är du dessutom skyldig att skotta och hålla rent på trottoaren utanför din tomt. Så är det i Malmö och Göteborg till exempel, men inte i Stockholm. Försäkringsbolaget IF gjorde gjorde en rikstäckande undersökning som visade att 84% av invånarna inte hade en aning om vad som gäller. Om en besökare eller brevbäraren halkar på din tomt för att du inte skottat så är du ansvarig och kan faktiskt få betala skadestånd, så kan ju vara bra att kolla vad som gäller i din kommun om du inte redan vet det! 

Det är dock ovanligt att fastighetsägaren hålls ansvarig när någon trillat, utan normalt brukar den skadades försäkringsbolag ersätta detta direkt från olycksfallsförsäkringen (såvida det inte är mer omfattande skada). En inbrottstjuv däremot kan nog ha svårt att få sitt försäkringsbolag (om han eller hon nu är försäkrad) att betala ersättning om denne skadar sig i ’arbetet’, så åker du dit då?

Nej, det är faktiskt en myt! En inbrottstjuv är en så kallad kvalificerat obehörig besökare och där är du inte ansvarig hur mycket denne än trillar och slår sig. Dock får du inte gillra fällor för då ligger du risigt till! Och om du vet om att trappen är murken eller trappräcket är löst så måste du fixa det för annars kan du råka illa ut om det händer något.

Vi på Gardio rekommenderar såklart att du skaffar villalarm eller lägenhetslarm för att skrämma bort tjuven, och helst då ett larm med kamerabevakning så du kan se vad som händer.

Dela gärna inlägget!

Facebook
LinkedIn
Twitter
Rulla till toppen